Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

Vicente del Bosque, Mehmet Demirkol, Rıdvan Dilmen, Uğur Meleke ve diğerleri... Spor otoriteleri yanıtladı.

Haberler 08.10.2010 - 08:40

  • 1

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Türkiye soluğunu tuttu, bu akşamki maçı bekliyor. Ay-yıldızlıların Almanya randevusu saat 21.45'te başlıyor ve NTV'den canlı ekrana geliyor. Bir dönem Beşiktaş'ı da çalıştıran İspanya Teknik Direktörü Vicente Del Bosque Milliyet gazetesi için Almanya-Türkiye maçını yazdı: "Grubun en zorlu maçı. Galip gelen liderliği artık zor bırakır. Almanya'da yaşayan binlerce Türk'ün stada koşacağını düşünürsek, bu maçın Türkiye için bir deplasman sınavı olmayacağı gün gibi ortada... İki takımın da 2'şer galibiyetle 6'şar puan aldığını hatırlatırsak, Almanya'nın da, Türkiye'nin de sahaya eşit şartlarda çıkacağını söyleyebiliriz. Geriye sadece teknik analiz kalıyor. Almanya'nın tekniği, Türkiye'nin ise hırsı maçta önemli faktörler olarak ön plana çıkacak. Almanya'yı durdurabilmenin en önemli yolu, topa daha fazla sahip olmaktan geçiyor. Zaten topu hakimiyetine alan, karşılaşmayı kazanır. Almanya teknik özelliğinin ve topa sahip olmayı amaçlayan çabasının yanı sıra maçı 90 dakikaya yaymayı seven bir takım. Son dakikaya, hatta uzatmaya kadar sabırla maçın kontrolünü elinde tutmak isteyecektir. Türkiye ise maçın başında bu kontrolü bozup, oyunun yetkisini eline almak zorundadır. Bu bağlamda karşılaşmanın ilk dakikalarında kıran kırana bir yetki kavgasına tanık olabiliriz. Türkiye, bu bölümde Almanlar'ın oyununa gelmemeli... Klose, Müller, Lahm, Özil gibi hızlı kontratağa çıkan forvet oyuncuları, bir top kaybında, anında kalenizde tehlike yaratabiliyor. Atağa kalkarken, savunmanızı mutlaka güçlü tutmak zorundasınız. Açıkçası, ben Almanların kontrollü, zaman zaman topu soğutan, zaman zaman da hızlandıran bir taktikle sahaya çıkacağını tahmin ediyorum. Oyun kontrolünü eline geçirmesi de, Türkiye'ye oranla daha güçlü bir olasılık. Ancak bunu sorun etmemek gerekir. Futbolda her oyun düzenini bozacak bir taktik vardır. Yeter ki, takımın başında oyunun gidişatını iyi analiz edebilecek bir teknik adam olsun. İşte burada Türkiye'nin avantajı ortaya çıkıyor. Çünkü başında Hiddink gibi önemli bir hoca var. Dünya futbolunu yakından tanıyan bu tecrübeli hocanın cebinde Almanları durdurabilecek çok sayıda formülü olduğuna inanıyorum. Karşılaşma oynanırken, hangi teknik adam maçı iyi okur, taktik değişikliğine giderse, ayakta kalır. Almanya'dan çıkartılacak bir puanın da önemli olduğunu unutmayın."
  • 2

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Rıdvan Dilmen - Sabah
    "Almanya Milli Takımı, hücuma çıkarken en az 5 kişiyi kullanıyor. Kanatlarda Podolski ve Klose, ortada Schweinsteiger ve hatta Khedira sık sık ileriye giden oyuncular. Klose ve Mesut zaten direkt hücum oyuncuları. Şimdi bu isimlerden Schweinsteiger bugün oynamayacak. Onun yerine oynayacak futbolcunun oyun karakteri bizim açımızdan çok önemli. Şayet, defansif bir oyuncu ise Alman Milli Takımı'nın düzeni ciddi şekilde bozulur. Çünkü Güney Afrika'daki Dünya Kupası maçları dahil tüm karşılaşmalarda ön orta sahada yetenekli ve öne doğru kat edebilen futbolcuları kullandılar hep. O yüzden, "Bugün Schweinsteiger'in yerine inşallah önce savunmayı düşünen bir orta saha oyuncusu oynar" diyorum."
  • 3

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Mehmet Demirkol - Milliyet
    "Joachim Löw'ün basın toplantısında Alman gazetecilerin kadro ile ilgili sordukları sorulardan da anlaşılacağı üzere, iki tarafın da aklı karışık. Bizde Arda'nın, onlarda da Schweinsteiger ve Ballack'ın sakatlıkları sadece kadro seçimi ile ilgili soru işaretlerini ortaya koymuyor, oyun dizilişlerinin hatta sistemlerinin de değişebileceğini gösteriyor. Almanya'nın en önemli tercihi Schweinsteiger'in yerine oynayacak futbolcu. Löw, Müller'i orada oynatırsa bu çok tehlikeli yıldızın gol bölgesindeki etkinliğini azaltabilir. Genç forvet kanatta oynadığında kontrol edilmesi çok zor bir oyuncu. Hele de bizim sol kanattaki sıkıntılarımız düşünüldüğünde. Hiddink, eğer Nuri'yi sahaya sürüp, orta sahamızı Aurelio, Emre ve Nuri'den oluşturursa Hamit'in de yardımıyla bu bölgeye hakim olmak, topa sahip ve dirençli bir orta saha ile mücadele etmek mümkün olacak. Almanya'nın hücumda rahat top çevirdiğini ve böyle olduğunda rahatlıkla pozisyon bulabildiğini biliyoruz. Eğer orada bir direnç oluşturabilirsek şansları eşitleyebiliriz. Aksi halde oyunu hücum merkezine taşıyan milliler çok zorluk çekeceklerdir."
  • 4

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Yıldıray Baştürk
    "Alman futbolcuların çoğu şu an formsuz. Bunu iyi kullanabilirsek, Türkiye’nin kazanacağını düşünüyorum. Türk futbolcularının hepsi yetenekli. Hepsi gol atabilir ama ben bu maçta Nuri Şahin’den, Halil ve Hamit Altıntop kardeşlerden daha fazla şey bekliyorum. Onlar burada daha fazla göze batacak ve önemli katkılarda bulunacaklar Milli Takıma. Maçın sonucu da Avrupa şampiyonasının rövanşı gibi olur ve biz 3-2 yeneriz."
  • 5

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Uğur Meleke - Milliyet
    "İki takım fena halde birbirlerine benziyorlar: Hem Almanya, hem de Türkiye çift pasaportlu oyunculara kucak açmış birer milli kulüp havasındalar. Löw'ün de Hiddink'in de bu iki maçtan sonra ulusal kadrolarına yeni oyuncular katmaları isteniyor, her iki hoca da takımlarının yeterince iyi olup İlkay'ın, Taner'in, Holtby'nin hayallerini süslemeyi umut ediyorlar. O yüzden her iki hoca da bu maçı kaybedip 5 ay boyunca puan durumunda geride kalmak istemeyecekler. Yenilmek istemeyen 2 takımı eşleştirecek Berlin'deki maçın da en az Belçika-Almanya oyunu kadar kontrollü olması muhtemel. Schweinsteiger'le Arda'nın eksiklikleri organize oyunda her iki takımın da elini zayıflatıyor. Dolayısıyla bireysel hataların, kontraların ve duran topların neticeye tesir edebileceği maç olabilir. Duran toplarda kötüyüz, ama onların da kusursuz olduğu söylenemez. İspanyol Puyol'un alan savunması yapan Almanlar'a karşı geriden gelip attığı kafa golünü hayal edin: Ortayı Neuer'in takımına 3 gol atan Dortmund'un lideri Nuri yapıyor, kafayı da Kassel doğumlu Ömer Erdoğan vuruyor! Ne hikâye ama..."
  • 6

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Güntekin Onay - Vatan
    "BU maçın, sportif açının dışında hem bizler için hem de Almanlar için sosyolojik ve kültürel bir anlamı da var. Özellikle Mesut Özil açısından merakla beklenen bir maç olacak. Bizim açımızdan ise eğer liderlik hesabı yapıyorsak en kritik puan maçımız. LOW’ÜN de dediği gibi Almanya favori. Onların belli bir oyun istikrarı var, bizimse yok. Açıkçası Almanlar’ın değil bizim ne oynayacağımız önemli. Savunmayla hücum arasındaki köprü Schweinsteiger’in oynamayacak olmasını avantaja çevirebilir miyiz? Bunun için kalabalık, iyi pas yapan, teknik kapasitesi yüksek ve mücadeleci bir orta alan lazım. TOPUN bizde kalma yüzdesini arttırabilirsek tempoyu da biz ayarlayabiliriz. Aurelio, Emre, Hamit ve Nuri gibi pas yüzdesi yüksek oyunculara büyük iş düşüyor. Lahm ve Müller’li sağ kanadı da iyi savunmamız şart. Hiddink atakları bizim sol kanadımıza birikmeden karşılamanın bir yolunu bulmalı. İstikrarımızın olmayışı dezavantaj. Ancak Berlin’de oyuncular bir ritm tutturup büyük bir coşku da yakalayabilirler. PANZER’İN KALBİ YOK! SchweInsteIger’SİZ Almanya bocalayıp orta alan organizasyonunda zorlanacaktır. Savunma ve orta alanımız birbirine yakın, yardımlaşmalı ve uyumlu olmalı, Hücumu da takım halinde çok adamla yapabilmeliyiz. Forvetteki sorunları ceza sahası dışından şut atabilecek Emre, Hamit ve Nuri gibi oyuncularla bertaraf edip gol, goller bulabiliriz. KAYBEDERSEK dünyanın sonu değil. Bu rahatlık sahada bize avantaj olarak geri dönecek. Almanya çok güçlü ama takımın kalbi ve beyni olan Schwenisteiger’in olmaması bizi puana yaklaştırıyor. Müller ve Lahm’ın oynadığı sağ kanattan geçit vermezsek puanla dönebiliriz."
  • 7

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Hıncal Uluç - Sabah
    "Zarı atıyoruz. Düşeş gelirse orada Almanya'yı yeneriz orada. Hepyek gelirse hezimete uğrar döner geliriz. Milli takımlara verilen primlerde tartışılmaya devam ediyor. Aykut Kocaman yerden göğe kadar haklı. Yine Türk milletinin parasıyla büyük bir hovardalık yapılıyor. Her biri zaten dolar ve euro milyoneri futbolculara bir maçın galibiyet primi 100'er bin euro. Dünya şampiyonu olan Amerikan basketbol takımı 25 bin dolar alıyor. Sen Almanya'yı yenersen oynamanda şart değil. Sakat sakat oraya çağrılmış olabilirsin. Kadroda da olmayabilirsin, tribünde oturursun. Ama ilan edilen 22 kişi ya da 27 kişinin içinde olduğun için 100 bini cebe atarsın. Oh ne güzel ya. O zaman koştura koştura gidiyor. Ben sakatım demiyor. Durup dururken 100 bin euroyu cebe atmak dururken niye ben sakatım diyeceksin. Takımında o kadar prim almıyor. Takımında aldığı primde önemini kaybediyor. Oynamadan 100 bin euro alan adama şimdi "Gel burada Fenerbahçe'yi yenersen 25 bin veririm" dersen "Sadakamı vereceksin" der. Aykut Kocaman o kadar haklı ki."
  • 8

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Hasan Şaş - Habertürk
    Sonuçta iki takım da maça 6 puanla çıkıyor. Ve ilk maç deplasmanda. 'Aman ille de yeneceğiz' diye rakibin üzerine gidersek, Almanya'nın ayağa hızıl paslarla çıkacağı kontralar sonumuzu hazırlar. Oysa ilk 60 dakikalık dilimi 0-0'da tutabilirsek kazanma şansımız yüksek olur. Rakibin Mesut'tan başka yetenekli oyuncusu yok. Bizim kapalı defansımızı açmakta zorlanırlar. Öncelikle rakibe boş alan bırakmamalıyız. Bence stratejimiz öncelikle 1 puan olmalı.
  • 9

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Hakan Ünsal - Hürriyet
    Maçın kontrolünün Almanlar’ın elinde olduğu, bizim oyunu kendi sahamızda kabulleneceğimiz bir maç bekliyorum. Bu maçı ancak oyunun kontrolünü elimizde tutarsak maçı kazanabiliriz. Tahminim; 2-1 Almanya.
  • 10

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Kanat Atkaya - Hürriyet
    Beraberlik şahane olur. Varsayılan galip Almanya. Dünya Kupası’ndaki performansları da bunu gösteriyor. Almanya için geri gitti deniyor ama eldeki verilere göre galibiyete yakınlar. Beraberlik bizim için şahane olur. 1-1 diye düşünüyorum.
  • 11

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Mustafa Doğan - Vatan
    "KUŞKUSUZ bu grubun iki takımı için de en zor maçı. Bizim açımızdan bu maçta hedef kazanmak değil kaybetmemek olmalı. Bu anlamda Guus Hiddink takımı buna göre kurmalı. Orta sahayı sağlam tutup Aurelio, Emre, Nuri ve Hamit Altıntop tarzı oyuncularla oynamalıyız. BERLİN Olimpiyat Stadı deplasmanda oynamamıza rağmen gurbetçi taraftarlarla dolu olacak. Biz her ne kadar coşkuyla oynayan bir takım olsak da gaza gelmemeliyiz. Taktik disiplinden feragat etmeden, uzun süre gol yemeden götürmemiz lazım maçı. Çünkü fizik kondisyon olarak Almanya’ya üstünlük kuramayız. BİRÇOK oyunucunun sakatlıklarla uğraşıp bir de takımlarında forma giymedikleri düşünüldüğünde forvette Mevlüt veya Halil Altıntop değerlendirilmeli. ALMANYA 4-2-3-1 sistemiyle oynayan genç ama bir o kadar da tecrübeye sahip futbolculardan kurulu. En önemli oyuncuları Schweinsteiger yerine Bayern’den takım arkadaşı Kroos’un oynamasını bekliyorum ama Müller’de oynarsa şaşırmam. Beklerimizin çok dikkatli olması lazım. Kenarlar hem genç hem de çok güçlü oyunculardan kurulu. BÖYLE maçlarda az hata yapmak ve taktik disiplinden kopmamak en önemlisi. Zaten Arda gibi önemli ve yaratıcı bir futbolcudan yoksun çıkacağımız bir maçta konsantrasyonumuzu takım savunmamıza çevirip buradan en az beraberlikle ayrılıp belki kontrataktan bir gol bile bulabiliriz. Almanya boy olarak bize üstünlük kuracaktır. Bu nedenle duran toplara da dikkat."
  • 12

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    George Moissidis - Kicker
    Çok ilginç bir maç olacağını düşünüyorum. Sahada birbirini Bundes-liga’dan tanıyan genç oyuncular olacak. Özellikle Türk taraftarların müthiş bir ortam yaratacaklarını tahmin ediyorum. Bakalım bundan oyuncular nasıl etkilenecekler, merakla bekliyorum. Ben gollü bir beraberlik bekliyorum.
  • 13

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Michael Skibbe - E. Frankfurt
    Çok güzel bir karşılaş-ma olacak. Merakla bekliyorum. İki takım da kaliteli ve teknik kadroları ile çok güzel futbol oynuyorlar. Özellikle Almanya son yıllarda oyun kalitesi ola-rak çok büyük ilerleme sağladı. Türklerde de teknik kapasitesi yüksek, hızlı oyuncular var. Benim skor tahminim; 1-1.
  • 14

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Roland Palmert - Bild Sport
    Türkler’in sahaya güçlü, Dünya Şampi-yonluğu’nun yorgunluğunu henüz üzerlerinden atamayan Almanlar’ın ise bitkin çıkmasını bekliyorum. Kazanma ihtirasına rağmen maçta mağlup olan taraf, bu sonucu centilmence karşılamalı. Maçın skoru büyük bir ihtimalle 1-1 olacaktır.
  • 15

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Immo Hoppe - Hamburger Morgenpost
    Güney Afrika’da Dünya Şampiyonası’nı saymazsak bence bu Berlin’deki maç tartışmasız yılın maçı olacak. Maça en az 30 bin kadar Türk seyirci gelecek, müthiş bir atmosfer olacak. Sahadaki futbol kadar tribün coşkusu da görülmeye değer olacak. Bakalım hangi taraftar kitlesi daha coşkulu olacak. Tahminim 2-2 biter.
  • 16

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Ahmet Çakır - Zaman
    Ne zaman Almanya ile maç yapacak olsak aklıma Hıncal Ağabeyin 1960'lı yıllarda Gündüz Kılıç'a sorduğu soru ve aldığı yanıt gelir aklıma. O günlerin genç gazetecisi Uluç, Baba Gündüz'e sorar: "Almanya'yı yenebilir miyiz?" diye. Türk futbolunun efsane isminin buna yanıtı çok çarpıcıdır: "Ne hakla!" Zaten sonuçlar da Baba Gündüz'ü haklı çıkaracak niteliktedir. 1951'den sonra tam 47 yıl beklemek gerekecektir Almanya'yı yenebilmek için. Gerçi 1998'deki Mustafa Denizli yönetimindeki takımın galibiyeti de 3-4 farkla aleyhimize sonuçlanabilecek nitelikteki bir karşılaşmada gerçekleşmiştir ama olsun! ...Elbette ki "Mesut Özil Almanya'da oynadığı için vatan haini sayılır mı?" türünden zeka düzeyi düşük olmanın da ötesinde utandırıcı birtakım saçmalıklarla yapamayız bunu. Daha çağdaş ve akılcı yaklaşımlara gereksinmemiz var. Geçerken onlara hemen söyleyeyim: Tam tersine, Mesut, Türkiye'ye gol de atsa en büyük vatanseverdir. Çünkü bir Türk'ün Alman Milli Takımı'nda ve Real Madrid'de oynayabilmesi, bizim için de çok büyük kazançtır. Varsın birilerinin bu basit gerçeği öğrenmesi biraz zaman alacak olsun! Sorun Mesut'un ya da başka Türk kökenli oyuncuların Avrupa'nın çeşitli ülkelerinin milli takımlarında oynamaları değil bizim Türkiye'de kendi Mesutlarımızı yetiştirebilmemiz, futbol organizasyonumuzu bu kalite düzeyine yükseltebilmemizdir. "Toplamı 3-4 milyon gurbetçi içinden böyle dünya çapında yıldızlar çıkarken biz bunu 73 milyonluk potansiyele sahipken niye yapamıyoruz?" sorusu üzerinde kafa yorarsak, hiç değilse düşüncede Almanya'nın yoluna girmiş olabiliriz. Yoksa düpedüz aşağılık nitelikte birtakım popülist tartışmalarla nereye varabileceğimiz açıktır. Almanların olaya nasıl yaklaştıklarına dikkat ediyor musunuz: Ortak bayrak şakasından tutun da iki ülke arasındaki birleştirici noktalar ve eğlendirici yanlar ön planda. Bizdeyse birileri illa ki dert çıkarmaya çalışıyor. İşte aradaki başarı farkı da buradan doğuyor ama bunu kime anlatabilirsin ki!
  • 17

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Gürcan Bilgiç - Sabah
    "Hiddink rakibin sağ kanadını mutlaka kontrol etmeli. Lahm'ın zamanlamalı çıkışları kontrol altına alınmalı. Schhweinsteiger yokken hızlı pasların servisini büyük ihtimalle Kheadira ile Mesut yapacak. Bu bölgede baskı oluşturmalıyız, faulsüz ve kart görmeden. Topun yere inmesi, ayağa oynanması da önemli. Almanlar özellikle de hücumda böyle oynuyor. Biz de aynı tercihi yapıp, Alman defansının ağır oyuncularının zaaflarından faydalanmalıyız. Lahm ile sağda güçlüler, sol tarafları zayıf. Gökhan-Hamit ikilisinin gecesi olabilir bugün. Maçın gol ayakları büyük ihtimalle orta sahalardan çıkacak. Tuncay, Hamit, Emre ve Nuri son vuruş özelliklerine sahipler. Bu bize bir artı yapar. Müller, Podolski ve Mesut ise diğer tarafın kozları. Oyuncu karakterlerine ve yeteneklerine baktığımız zaman iyi takım (Türkiye) ile başarılı takım (Almanya) maçı olacak bu gece. Oyunun kontrolünü iyi tutup, tribündeki seyircinin maçta sıcak kalmasını sağlarsak, soğuk Berlin gecesini bir Türk festivaliyle ısıtabiliriz."
  • 18

    Türkiye Almanya'yı yenebilir mi?

    Gökmen Özdemir - Vatan
    "5 günlük gözlemim şu.. Futbolcularımızda bir endişe yok.. Onlar ne Almanya’nın gücünden, ne takımdaki eksiklerden, ne de formsuz takım arkadaşlarından dolayı ‘teslim’ olmuş bir halde değiller. Hepsi aynı şeyi söylüyor: “Eğer İngiltere ve Arjantin’in düştüğü ‘bireysellik’ hatasını tekrarlamaz, sahada birlikte oynamayı başarırsak şansımızı 90. dakikaya kadar taşırız.” ONLAR böyle düşündükten sonra bizim ‘korku dağları’ yaratmamıza gerek yok. Ne de olsa sahaya çıkacak olan biz değiliz.. Bu işi bizden iyi bilen, defalarca bu maçlar› oynamış ve en önemlisi büyük özgüvenleri olan futbolcularımız sahaya çıkacak.. Galiba en iyisi onların bu optimist yaklaşımına bırakmak kendimizi.. Nasıl EURO 2008’de eksik kadroyla onlara karşı kafa kafaya mücadele ettiysek yine yapabiliriz.. Mesut’un kafa karışıklığından, takımın iskeletini oluşturan B.Münih’li futbolcuların formsuzluğundan, beyin Schweinsteiger’in yokluğundan faydalanıp şansımızı kendimiz yaratabiliriz.. Almanya’yı anlatmak yersiz.. Eğer futbolla ilgileniyorsanız onların dünyanın en organize, kendini en çabuk yenileyebilen, en sürekli, en şanslı milli takımı olduğunu biliyorsunuzdur.. Kadrolarındaki 23 futbolcudan 11’inin ‘göçmen’ olarak Almanya’ya geldiğini de duymuşsunuzdur.. Sadece Almanlar’ın değil, ülkede yaşayan tüm insanların faydalanabilecekleri bir futbol ağları var.. Daha doğrusu ağ değil, fabrika.. Hep üretiyorlar. İŞTE biz de bu üretimden payımıza düşen, Alman gibi yaşayıp kendini Türk hisseden yıldızlarımızla bugün sonuca gitmek.. Ben Hamit’in, Nuri’nin ve şans bulursa Halil’in Berlin’de yaşanabilecek olası bir Türk zaferinin mimarları olabileceklerini düşünüyorum.. Çünkü bu akşam bizim için önemli ama Nuri ve Altıntop kardeşler için daha önemli.. Mesut’a karşı bir başkaldırı izleyeceğiz.. Almanya’da yaşıyoruz ama biz ‘Türküz’ başkaldırısı!"
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız