Akciğerler keskin tadları alıyor

ABD'de yapılan bir araştırma, akciğerlerin, havadaki keskin maddelerin tadını aldığını ortaya koydu.

Haberler 25.10.2010 - 15:36

İngiliz Independent gazetesi, ABD'de yapılan bir araştırmanın akciğerlerde, dildeki gibi tat reseptörlerinin bulunduğunu, bunların havadaki keskin maddelerin tadını aldığını ortaya çıkarttığını okurlarına duyurdu.

Sonuçları Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, tat reseptörleri, akciğerlerdeki dar hava yolları olan bronşlarda hava akışını kontrol eden istemsiz düz kasta keşfedildi.

Bilim adamları, akciğerlerdeki tat reseptörlerinin, dilde keskin tatları saptayanlarla özdeş olduğunu belirtirken, bunların, dildeki tat reseptörlerinin aksine, beyne sinir sinyalleri göndermediğini söylediler.

Araştırmayı yapan bilim adamlarının, başta hata yaptıklarını düşündükleri ifade edilirken, Maryland Tıp Merkezi'nden Profesör Stephen Liggett, keskin tatları alan reseptörlerin, akciğerlerde beklendiği gibi "savaşan veya kaçan" bir tepkinin oluşmasına, göğsün sıkışmasına ve öksürüğe neden olmadığı, aksine laboratuvarda insanlarla farelerin hava yolları üzerinde denenen bazı zehirsiz keskin maddelerin, hava yollarının rahatlamasını ve daha fazla açılmasını sağladığının gözlendiğini kaydetti.

Bilim adamları, araştırmanın bulgularının, astım hastalarının daha rahat nefes almalarını sağlayacak yeni ilaçların geliştirmesine katkıda bulunabileceğini kaydettiler.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız