Yeni tedavi yöntemi ile lösemiyi yendi

İngiltere'nin başkenti Londra'da tedavi gören Layla, genetik mühendislik ile elde edilen bağışıklık sahibi hücrelerin, daha önce uygulanan tedavinin aksine ölümcül kanser hücrelerini yok etmesi sonucu hayata tutundu.

Haberler ntv.com.tr 11.06.2015 - 10:04 Son Güncelleme : 06.11.2015 - 11:02

1 yaşındaki Layla Richards'a uygulanan 'immune cell therapy' (bağışık hücre tedavisi) isimli tedavi yöntemi lösemi hastaları için umut ışığı olabilir. 

Daha önce kemoterapi tedavisi gören ve kemik iliği nakli yapılan Layla bu iki tedaviye de cevap vermeyince ailenin de onayıyla daha önce denenmemiş bir tedavi için dış dünyadan izole edildi. 

Doğduktan 14 hafta sonra kanser teşhisi konulan ve doktorların birkaç ay ömür biçtiği Layla, daha önce insan üzerinde kullanılmayan bu yöntem ile yoğun bir tedavi sürecinin ardından kanseri yendi.  

TEDAVİ NASIL UYGULANIYOR?

Tedavi çerçevesinde genetiği ile oynanmış hücreler Layla'ya enjekte edildi ve vücuttaki kanser hücrelerine karşı dayanıklı olan bu hücreler daha önce tedavi edilemeyen lösemiyi ortadan kaldırdı. 

Layla Richards tedavi sonrası ailesiyle kameralara poz verdi.
Doğduktan 14 hafta sonra kanser teşhisi konulan Layla, daha önce uygulanan tedavilere cevap vermemişti.

Kızlarının kanser olduğunu öğrendikten sonraki süreçte doktorlardan yeni bir tedavi yöntemi talep ettiklerini belirten anne Lisa Foley, bugüne kadar kullanılan tedavilerden sonuç elde edilemediği için söz konusu tedavi yöntemine yeşil ışık yaktıklarını belirtti. 

Ülke basınında  geniş yer bulan bu hikaye lösemiye karşı yeni bir tedavi yönteminin mümkün olup olmayacağı tartışmasını da beraberinde getirdi.

HER LÖSEMİ HASTASINA UYGULABİLİR Mİ? 

Tedaviyi uygulayan ekip adına açıklamalarda bulunan Profesör Waseem Qasim, söz konusu tedavinin Layla üzerinde iş yaradığını ancak bunun tüm lösemi hastalarına uygulanabilceğini söylemek için henüz erken olduğunun altını çizdi. 

YENİ TESTLERİN ARDINDAN 2016'DA KULLANILABİLİR

Tedavide kullanılan genetik mühedislik ile değiştirilen hücrelerin yapılacak testlerin ardından 2016'da başka hastaların tedavisinde de kullanılabileceği belirtiliyor. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız