Siz sorun, NTV BLM söylesin

Merak ettiklerinizi ‘aklinizatakilanlar@ntv.com.tr’ adresine gönderin, uzmanlarımızın cevaplarıyla birlikte derginiz NTVBLM'de yayınlansın.

Haberler 09.12.2010 - 15:06

GÜNEŞ BATARKEN NEDEN KIRMIZI GÖRÜNÜR?
(Adem SÖNMEZ)

Atmosferi oluşturan renksiz gazlar küçük oranda da olsa ışığın saçılmasına neden olur. Bu saçılma mavi ışık için görece fazla, kırmızı ışık içinse daha azdır. Gökyüzünün mavi olmasının nedeni de budur. Akşam batmadan önce veya sabah doğduktan sonra, yani Güneş’in ufka yakın olduğu konumda, Güneş’ten gelen ışık oldukça uzun bir hava tabakasından geçerek bize ulaşır. Bu nedenle de olağandan çok daha fazla saçılmayla karşılaşır. Dolayısıyla, Güneş’in beyaz renkli ışığının içinde yer alan mavi ışığın neredeyse tamamı, saçılmalarla ana ışından ayrılır ve geriye daha az saçılmış olan kırmızı ışık kalır.
Doç. Dr. Sadi TURGUT
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nde öğretim üyesi.


Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız