Erzurum'un eşsiz lezzetlerinden pekmezli baklava coğrafi işaret aldı

Cağ kebabı, kadayıf dolması, civil peyniri ve su böreği gibi çok sayıda coğrafi tescilli yöresel lezzeti bulunan Erzurum'da, dut ağaçlarından üretilen pekmezden yapılan pekmezli baklava tescillendi.

Haberler 06.03.2021 - 09:03

Erzurum Ticaret Borsası'nın Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuru sonucu, dut ağaçlarından üretilen pekmezden yapılan ve içinde şeker bulunmayan pekmezli baklavaya Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verildi.

"YÖREDEKİ DUT AĞAÇLARINDAN YAPILIYOR"

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, kentteki bir pekmezli baklava üretim yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin pekmezli baklavasını coğrafi işaret tescil belgesi alarak tescillediklerini belirterek, bunun kente ve ülkeye hayırlı olmasını diledi. Oral, "Pekmezli baklavanın en büyük özeliği yörede yetişen dut ağaçlarından üretilen pekmezden yapılması ve içinde kesinlikle şeker, glukoz içermemesidir. Yaklaşık 30'a yakın üründe tescil belgesi almak için çalışmalarımız var" dedi.

Erzurum'da çok fazla yöresel lezzetin bulunduğunu belirten Oral, kentin gastronomi şehri olmaya aday ve iddialı olduğunu vurguladı. Alınan tescil belgeleriyle kısa sürede kentin ismini daha fazla duyuracaklarını aktaran Oral, şöyle devam etti:

HEDEF 50'DEN FAZLA ÜRÜN

"Endüstriyel açıdan üretilen mevcut coğrafi işaretli civil peniri, kadayıf dolması, yeşil göğermiş peynir gibi ürünlerimiz var. Şimdi tescil için Erzurum tereyağı ve kavurması gibi başvurularımız devam ediyor. Yıl sonuna kadar hedefimiz 50'den fazla coğrafi işaret belgesine sahip olmak. Hazırlığını ve başvurusunu yaptığımız 21 tane ürün ile 19 tane hali hazırda çalışmalarını sürdürdüğümüz işler var. Diğer odalarımızın tescil aldığı ürünler ile koordinasyonlu şekilde bütün ilçelerimiz ve ilimizin yöresel ürünlerini, değerlerini tescil altına alıp hem yöresel değerlere sahip çıkacağız hem de istihdama katkı sunacağız."

GASTRONOMİ KENTİ OLMA HEDEFİ

Oral, tescil belgesinin istihdamı etkilediğini ve markalaşma yolunda kente ciddi değer katacağını sözlerine ekleyerek, yıl sonunda kadar alınacak diğer tescil belgeleriyle şehrin gastronomi kenti olma yolunda önemli mesafe alacağını sözlerine ekledi.

ERZURUM PEKMEZLİ BAKLAVA NEDİR


İlk üretiminin 1950 yıllarında yapıldığı belirtilen Erzurum'un pekmezli baklavası, baklava açmak için özel üretilen oklavalarla olabildiğince ince olarak elde açılan yufkaların arasına Antep fıstığı, ceviz içi ve Erzurum’da üretilen dut pekmezi ilavesiyle rulo şeklinde sarılarak hazırlanan ve dilimlenerek pişirilen kente özgü şerbetli bir tatlı çeşidi. Bu baklavayı diğerlerinden ayırt eden en önemli özellik ise tatlandırma yöntemi. Erzurum pekmezli baklavasına tatlandırıcı olarak yufkaların arasına Erzurum’da yetişen dutlardan üretilen dut pekmezi kullanılıyor.

Akrep 14. yeni bölüm fragmanı

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız