Çam balı üretiminde büyük düşüş

Türkiye'de çam balı üretiminde lider konumda olan Muğla'da arıcılar, kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Ağustos ve Eylül ayında 2 kesim balın alınamadığını söyleyen Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, üretimde yüzde 70'e varan düşüşlerin yaşandığını ifade etti. Üretimdeki düşüş nedeniyle bu sene çam balı ihracatı yapılamayacağını belirten Şahin, Muğla'da bulunan ve arıcılık yapan 6 bin ailenin bu durumdan ekonomik olarak etkilendiğini ifade etti.

Haberler ntv.com.tr 24.09.2020 - 15:22 Son Güncelleme : 24.09.2020 - 15:44

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin

Tuğba Öztürk/ntv.com.tr

Türkiye'de çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da  arıcılar zor günler geçiriyor. Mayıs ayından itibaren yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklık Muğla'daki çam balı yetiştiricilerini de etkiledi.

Ağustos, Eylül ve Ekim ayında birer kesim alınmak üzere yılda 3 kesim ile üretimi tamamlanan çam balı üretiminde yüzde 65-70'lik bir düşüş olduğunu söyleyen Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin ''Şu an Ağustos ve Eylül olmak üzere 2 kesim bal alınamadı. Ekim ayında ne olacağını bilemiyoruz'' dedi. 

BAL BÖCEKLERİ KURAKLIK NEDENİYLE ÖLDÜ

Muğla'daki sıcak hava koşullarının önümüzdeki günlerde de devam etmesini beklediklerini ifade eden Ziya Şahin, ''Bala iyi gelen böcekler mayıs ayındaki kuraklık, aşırı sıcaklık nedeniyle öldü. Sadece Muğla değil, yurt genelindeki arıcılar da çok zor bir dönem geçiriyor'' dedi.

Üretimde yaşanan düşüş nedeniyle durumun üreticiler için kötü olduğunu ifade eden Şahin, ''Muğla'da, Muğlalılara ait 1 milyon 250 bin kovan var. Bunun yanında dışarıdan gelen arıcıların da çok sayıda kovanı bulunuyor. İl genelinde toplam kovan sayısı 3 buçuk milyon civarında" diye konuştu. 

''İHRAÇLIK BALIMIZ BU SENE YOK''

Türkiye'den ihraç edilen balın çok büyük miktarının çam balı olduğu bilgisini veren Şahin, ''Türkiye'de toplam 114 bin ton bal üretimimiz var. Bunun 35-40 bin tonu çam balı ve yüzde 80'i de Muğla'dan çıkıyor.  Yaşanan kuraklık ve üretim düşüşü nedeniyle maalesef bu sene ihracat yapamayacağız." dedi.

Öte yandan Şahin, üretilen balın ihracata gitmese de iç pazar için yeterli olabileceğini ve talebi büyük oranda karşılayabileceklerini söyledi. 

ÇAM BALININ KİLOGRAMINDA 7 TL'LİK FARK

Hava sıcaklıklarının çam balı üretimini sekteye uğratması kadar corona virüs salgını nedeniyle yükselen maliyetler de üreticileri etkiliyor. Bu durumun çam balı fiyatlarına da etki etmesi bekleniyor. 

Şahin, 27 kg olan bir teneke balın geçen sene 400 liradan işlem gördüğünü ve kilogramının 12-13 liraya denk geldiği bilgisini verdi. Ancak Şahin, üreticinin elindeki balların şu anda 20 lira civarında alıcı bulduğunu söyledi. 

Bu durumun tüketicileri olduğu kadar üreticileri de etkilediğini söyleyen Şahin, ''Muğla'da arıcılık ata kültürü olduğu kadar ekonomik bir kültür. 6 bin tane arıcı var Muğla'da. Dünyanın hiçbir yerinde, bir vilayette böyle bir potansiyel yok. Bunu çam balı üretimine borçlu. 6 bin aile Muğla'da bu yıl zor günler geçiriyor'' dedi. 

Arıcıların bu yılki kredi borçlarının ertlenmesini talep eden TAB Başkanı Şahin, devletten destek çağrısında bulundu. 

ÇAM BALI NEDEN ÖNEMLİ?

Şahin, çam balının üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi geldiğini söylerek, ''Bütün ballarımız değerlidir. 2017 yılında Türk çam balının parmak izlerini çıkardık. Muğla çam balının coğrafi tescilini yaptık''  dedi. 

VİDEO: SAHTE BALLARA DİKKAT! (ARŞİV)

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız