Aspendos'ta restorasyon tartışması

Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki basamaklar ve oturakların orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilmesi eleştirilere yol açtı.

Haberler DHA 28.09.2015 - 13:45

  • 1

     Antalya’nın Serik ilçesinde iki tepe üzerinde milattan sonra 2’nci yüzyılda inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu’nun restorasyonu tamamlandı.

  • 2

    7-8 ay kapalı kalan antik tiyatro, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali öncesinde açıldı ve tartışmalar başladı.

    Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyonda, Aspendos’un oturakları ve merdivenlerinde kullanılan beyaz mermerler aslı gibi gri değil. 

  • 3

    Restorasyonu gördüğünde çok üzüldüğünü belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, son zamanlarda ülkemizde restorasyon faciaları yaşandığını söyledi.

    Yavuz, "Tabii ki bunu bilim adamları ve işinin ehli kişiler daha iyi bilecektir ama bir izleyici, turizmci ve kokartlı bir rehber olarak şunu söyleyebilirim; girdiğiniz anda restore edilen yerin göze çarpmaması gerekir. Zaten restorasyonda amaç budur. Siz oraya gittiğinizde zaten direkt o bembeyaz mermerleri görüyorsunuz ki çok can sıkıcı. Tiyatronun resmini bize vermeyen bir görünüm çiziyor. O yüzden çok üzücü buldum. O basamaklar yokken tiyatronun görünümü çok daha iyiydi” diye konuştu.

  • 4
    Aspendos'un UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday ve dünyanın en önemli kültürel eserlerinden biri olduğuna dikkat çeken Recep Yavuz, “Oraya girerken 2 bin yıl öncesinin dünyasına hazırlıyorsunuz kendinizi. 2 bin yıl öncesinde orda yapılan etkinliklere hazırlıyorsunuz ve birden günümüz taşları, mermerleriyle yapılmış oturma düzeni çok zavallı bir görünüm veriyor” dedi.
  • 5
    Aspendos Antik Tiyatrosu’na turlar düzenleyen rehber Alper Erpolat da turistlerden de eleştiriler aldıklarını ifade etti.

    Erpolat, “Renkler çok bozuk ve fotoğraflarda çirkin bir görüntü yaratıyor" şeklinde konuştu.
  • 6
    Konuyla ilgili, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi.
  • 7
    Restorasyon çalışmalarının Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarına uygun olarak tamamlandığının ifade
    edilen açıklamada, restorasyonda kullanılan taşların renginin iklim ve tabiat şartlarının etkisi ile zamanla değişerek patina
    oluşturacak ve orijinal olan 2000 yıllık taş malzeme ile aynı renge dönüşeceği belirtildi.
  • 8
    Açıklamada, orijinal taşın ve örnek alınan numunelerin analizlerinin yapıldığı ve laboratuvar sonuçları doğrultusunda 'Korkuteli Beji'
    rengindeki kireç taşının kullanılmasına kararı verildiği ifade edildi.
  • 9
    Açıklama şunlar kaydedildi:

    "Tiyatronun orijinal taşları yaklaşık 2000 yıllık olup çevresel etmenlerle (yağmur, rüzgar vb.) yıpranmış ve üzeri grileşmiştir. Geçen zaman içerisinde taştaki renk ve doku deformasyonu taşın içine kadar nüfuz etmiştir. Restorasyonda kullanılan taşların rengi iklim ve tabiat şartlarının etkisi ile zamanla değişerek patina oluşturacak ve orijinal taş malzemenin rengini alacaktır..."
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız