Dev teleskoplara gerek kalmayabilir

Dışgezegenleri keşifte ve Dünya'ya benzer gezegen arayışlarında yeni geliştirilen bir gözlem tekniği, dev yer ve uzay teleskoplarına gerek duymuyor.

Haberler 04.02.2010 - 15:16

İngiliz Nature dergisinde çıkan makaleye göre, NASA'dan Mark Swain ile Amerikalı, İngiliz ve Alman meslektaşları, 63 ışıkyılı (1 ışıkyılı = 9 bin 500 milyar km) uzaklıktaki gaz devi JD 189733b dışgezegeninin yaydığı zayıf kızılötesi ışımayı analiz etmek için Hawaii'de kurulu sadece 3 metre uzunluğundaki yer teleskobunu kullandı. Bilim adamları, uzay teleskoplarının bile erişemediği dalga boylarını inceleyebildi.

Araştırmacılar, dünya atmosferindeki türbülansları aşmaya olanak tanıyan teknikle, ancak yıldızların parlamasına ve teleskoptaki görüntünün yanma riskinin ortaya çıkması olasılığı bulunmasına karşın, bu dışgezegenin atmosferindeki metan gazının varlığını keşfetti.

Dünya'dan gözlemlenirken yıldızının önünden geçtiği sırada tutulmaya uğrayan JD 189733b'nin ışın spektrumunu bu tutulmadan önce ve sonra kıyaslayan bilim adamları, bu yeni kalibrasyon tekniğiyle gezegenin tutulmasına bağlı ışık değişikliklerinin ayrımını yapabildiklerini belirtti.

Araştırmacılar, bu verilerin küçük yer teleskoplarıyla elde edilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, daha büyük yer teleskoplarıyla Dünya'ya benzer gezegenlerin atmosferini inceleyebilmenin yolunun açıldığını kaydetti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız