Dünyada 3 tane var 1'i Türk

Beden dili konusunda dünya genelinde profesörlük kürsüsüne layık görülen 3. kişi olan Aslı Özyürek, Hollanda'da görevine başladı. Özyürek, CHP Milletvekili Mustafa Özyürek'in kızı.

Haberler Anadolu Ajansı 26.05.2011 - 22:50

Hollanda'nın sayılı üniversitelerinden Radboud'da profesörlük kürsüsüne layık görülen dilbilimi uzmanı Prof. Aslı Özyürek, düzenlenen akademik oturumun ardından görevine başladı.

Özellikle beden dili ve onun konuşma üzerindeki etkileri konusundaki çalışmalarıyla tanınan CHP Milletvekili Mustafa Özyürek'in kızı Prof. Aslı Özyürek, kürsü açılışında ''Ellerimizdeki dil'' konulu bir de konferans verdi.

Törene, Prof. Özyürek'in eşi Prof. Peter Haagort, 5 yaşındaki kızı Lale, babası Mustafa Özyürek, annesi Sünter ve kız kardeşi Esra Özyürek de katıldı.

Lisansını Boğaziçi, yüksek lisans ve doktorasını ise ABD'deki Chicago Üniversitesinde yapan Aslı Özyürek, daha sonra araştırmalarına Hollanda'da bulunan Max Planck Psikolinguistik Enstitüsünde devam etti. Prof. Özyürek, özellikle el hareketlerinin çocuk eğitimindeki önemi ve dil bilimi arasındaki ilişkisi konularındaki araştırmalarıyla biliniyor.

Törenden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Özyürek, beden dili konusunda ilk Türk profesör olduğunu belirterek, bundan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

3 PROFESÖRDEN BİRİ OLDU
Dünya genelinde bu alanda kendisi de dahil toplam 3 profesörün bulunduğunu açıklayan Özyürek, Chicago Üniversitesinde bu bilim dalını dünyaya ilk açan bilim adamıyla çalışma imkanı bulduğunu ifade etti.

ABD'deki eğitiminden sonra beden dilinin değişik kültürlerdeki kullanımları üzerine araştırmalarda bulunduğunu kaydeden Prof. Özyürek, ''Hocam sadece İngilizce'de bakıyordu ama ben Türkiye, Japonya ve İtalya gibi farklı ülkelerdeki kullanımlarına baktım. Bunu global hale getirdim. Literatürdeki özelliğim de bu diyebilirim.'' dedi.

Hollandalı eşiyle 10 yıl önce bu ülkeye yerleştiğini ve akademik kariyerine bundan sonra Radboud Üniversitesinde devam edeceğini anlatan Özyürek, ilerleyen dönemlerde Hollanda'da yaşayan göçmenlerin beden dilleriyle ilgili araştırmalarda bulunacağını kaydetti.

MUSTAFA ÖZYÜREK: GURUR DUYUYORUM
Radboud Üniversitesinde düzenlenen törende kızını yalnız bırakmayan CHP İstanbul milletvekili Mustafa Özyürek ise, bir baba olarak duygulandığını söyledi.

Anadolu'nun köyünden çıkmış bir babanın kızının Hollanda'da profesörlüğe yükselmesinin ''olağanüstü bir olay'' olduğunu kaydeden Özyürek, mutlu olduğunu ifade etti.

Diğer kızı Esra'nın da ABD'de doçent olduğunu belirten baba Özyürek, ''Tabii bizim başka sermayemiz olmadığı için bütün varımızı yoğumuzu çocuklarımızın yetişmesine harcadık. Kızım burada profesör, diğer kızım Esra ABD'de doçent. Ben bir politikacı olarak çocuklarımın bilim alanında yetişmiş olmasından son derece mutluyum. Kızlarımla gurur duyuyorum daha önemli başarıları kendilerinden bekliyorum'' şeklinde konuştu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız