Tahran'da silah sesleri

İran'da haftasonu yaşanan çatışmalarda 10 kişi yaşamını yitirdi. Tahran'ın kuzeyinde ise silah sesleri duyulmaya devam ediyor.

Haberler 21.06.2009 - 11:20

İslam devriminden bu yana en gergin günlerini yaşayan İran'da tansiyon düşmüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimini Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığının açıklanmasının ardından reformcuların sokağa dökülmesiyle başlayan kriz her geçen gün büyüyor.

Başkent Tahran'ın kuzeyinde dün akşam saatlerinde silah sesleri duyuldu. Bir görgü tanığı, Niyavaran bölgesinde bazı kişilerin çatılara çıkıp tekbir getirdiği sırada peş peşe silah sesleri duyduğunu söyledi.

Başka bir görgü tanığı da yine kuzeydeki Zaferaniye bölgesinde silah sesleri duyduğunu belirtti.

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında hükümetin uyarılarına rağmen göstericiler sokaklardaydı. İran Devlet Televizyonu, Azadi ve Engelab meydanlarında yaşanan olaylar sırasında 10 kişinin öldürüldüğünü, yüzden fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

Basına karşı kısıtlama ve sansürün uygulandığı İran'da, reformcu gençlerle polis arasında cumartesi günü yaşanan çatışmaya ilişkin görüntüler dünyaya bir gün sonra yayıldı.

En az 10 göstericinin öldüğü, 100'den fazla kişinin de yaralandığı olaylara ait görüntüler, çatışmaların şiddetini gözler önüne serdi.

Kimi zaman polis, kimi zaman da Ahmedinejad yandaşlarıyla çatışan refomcu gençler "Hamaney'e ölüm", "Kahrolsun diktatör" sloganları attı.

Tahran'da otobüslerle bazı kamu binaları ateşe verilirken, çatışmaların İsfahan ve Şiraz gibi kentlere de yayıldığı belirtiliyor. Televizyondan verilen haberlerde ayrıca iki benzin istasyonunun ve bir caminin ateşe verildiği, ateşe verilen camide ölenler olduğunu açıklandı.

MUSEVİ: GÖSTERİLER DEVAM EDECEK
Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına itiraz eden reformcu aday Mir Hüseyin Musevi, gösterilerin sükunet içinde devam etmesini istedi. Musevi, internet sitesinde yayımlanan açıklamasında taraftarlarına "Yalanları ve seçim hilelerini protesto etmek hakkınızdır. Ülkemiz protestolarda ölenlerin yasını tutuyor. Sakin olmanızı istiyorum" ifadesini kullandı.

"Protestolarınızda şiddete başvurmamanızı ve kendinizi tutmanızı istiyorum. Güvenlik kuvvetlerinden de telafisi mümkün olmayan zararlar vermekten kaçınmalarını bekliyorum" diyen Musevi, çok sayıda kişinin gözaltına alınmasını kınadı. Musevi bu tür kitlesel tutuklamaların, toplumla ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki bağı koparacağını ifade etti.

HASTANEYE BAŞVURANLAR GÖZALTINA ALINIYOR
Son bir haftada ölenlerin sayısının 20'ye yaklaşırken, olayları kontrol altına almakta zorlanan Ahmedinejad yönetimi, göstericiler üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Tedavi için hastanelere başvuranlar gözaltına alınıyor.

TOPLAM ÖLÜ SAYISI 150’YE YAKLAŞTI
Resmi olmayan açıklamalara göre protestoların yedinci gününde bazı hastane yetkilileri 150'ye yakın kişinin öldüğünü ifade ediyor.

Öte yandan İran Emniyet Genel Müdür Vekili Ahmet Rıza Radan, Fars haber ajansına verdiği demeçte, "12 Haziranda yapılan seçimlerin ardından yaşanan olaylarda yaralanan ya da ölenlerin ailelerinden toplam 2 bin şikayet geldiğini", 10 bin kişinin de günlük hayatlarının yaşananlardan dolayı kesintiye uğradığı şikayetiyle polise başvurduğunu açıkladı.

Rıza Radan, seçim sonrası çıkan olaylarda toplam 400 polisin yaralandığını, ayırca 700 bina, 300 banka, 300 özel araç ile 300 iş yerinin tahrip edildiği bilgisini de verdi.



AHMEDİNEJAD BATI'YI UYARDI
Gösterilerin önü alınamazken İran’dan İngitere ve ABD’ye yönelik suçlamalar devam ediyor. 12 Haziran'daki seçmilerden sonra tekrar cumhurbaşkanı seçilen Mahmud Ahmedinejad batlılı ülkeleri uyardı.

İran Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre Ahmedinejad, ABD ve İngiltere'yi İran'ın iç işlerine karışmaması yönüde uyardı ve şunları söyledi:

"Aceleyle ileri sürdüğünüz görüşleriniz İran halkının dayanışma ve bağlılığında yer bulamayacaktır. Bu nedenle müdahaleci tutumunuzdan vazgeçmenizi öneriyorum."

İRAN: İÇ İŞLERİMİZE KARIŞMAYIN
İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki de Ahmedinejad'la benzer görüşleri savundu. Mutteki, ülkedeki yabancı diplomatlara hitaben yaptığı ve devlet televizyonundan da canlı yayımlanan konuşmasında, Britanyalı yetkililerin seçimlerle ilgili açıklamalarını "İran'ın iç işlerine karışmak" olarak niteledi.

Britanya'nın uzun süredir İran'daki seçimleri hedef aldığını söyleyen Muttaki, Britanya istihbarat servisiyle bağlantılı bazı kişilerin seçimlerden önce ülkeye geldiğini öne sürdü.

Mutteki, konuşmasında ayrıca Fransa ve Almanya'yı da eleştirdi.

“BBC VE VOA KOMUTA MERKEZİ”
İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, "seçim sonraki süreçte yaşanan olaylarda ABD ve İngiltere'nin doğrudan parmağı olduğunu ve ülkenin birlik ve bütünlüğünün hedef alındığını" görüşü savunuldu.

Açıklamada, "İngiltere ve ABD'nin devlet desteğiyle yayın yapan BBC ve VOA (Voice of America-Amerika’nın Sesi) tahrikçilerin komuta merkezi olarak görev yapıyor. Bu yayın kuruluşları İran halkına düşmanlığı ve İran'ın egemenliğini hedef almıştır" ifadeleri kullanıldı.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney de "ABD'nin özellikle de İngiltere'nin kitle iletişim araçlarını kullanarak İran'ı istikrarsızlaştırmak istediğini" söylemişti.

Tahran'da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonraki ilk üç gündeki gösterilerde çıkan olaylar cep telefonlarının kameralarıyla çekilerek BBC ve VOA'ya gönderilmişti.

RAFSANCANİ'NİN YAKINLARI GÖZ ALTINA ALINDI
Sokata yaşanan gösteriler devam ederken, siyasi gerginlik üst düzey yöneticilere de yansıdı. Seçim sonrası yaşanan gerginliklerde rolü olduğu gerekçesiyle Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin bazı yakınlarının gözaltına alındı.

Fars Haber Ajansı, seçim sonuçlarına itiraz için yapılan izinsiz gösterilerin organize edilmesindeki rollerinden dolayı, aralarında Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi'nin de bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı seçiminde Rafsancani'nin yakınlarının, adaylardan Mir Hüseyin Musevi'yi desteklediği basında yer almıştı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız