Ukrayna'da Stalin döneminden kalma toplu mezar bulundu: Binlerce kurbanın kimliklerini tespit etmek imkansız

Ukrayna'nın güneyinde yer alan Odessa kentinde kazı yapan araştırmacılar, 1930 yılların sonlarından kalma bir toplu mezar alanı ortaya çıkardı. Keşfedilen 29 mezarda 5 bin ile 8 bin kişinin kalıntıları bulundu.  Ukraynalı tarihçiler,  Joseph Stalin'in Sovyetler Birliği liderliği sırasında  yüz binlerce kişinin öldüğüne inandıklarını belirterek, kalıntıları bulunan kurbanların kimliklerini tespit etmenin imkansız olduğunu söyledi. 

Haberler ntv.com.tr 27.08.2021 - 11:21 Son Güncelleme : 27.08.2021 - 11:29

  • 1

    Araştırmacılar, Ukrayna'nın en büyük Stalin dönemi toplu mezarlarından birini ortaya çıkardı. Ülkenin güneyinde yer alan Odessa kentindeki 29 mezarda 5 bin ile 8 bin kişinin kalıntıları bulundu.

  • 2

    HAVALİMANI ÇALIŞMALARI SIRASINDA KEŞFEDİLDİ

    1930'ların sonlarına ait olduğuna inanılan alan, bir havaalanının planlı bir şekilde genişletilmesi için yapılan keşif çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı.

  • 3

    KİMLİKLERİ BELİRLENEMİYOR

    Bununla birlikte Joseph Stalin'in Sovyetler Birliği yönetimi sırasında yüz binlerce Ukraynalının öldüğüne inanılıyor. Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü'nün bölgesel şube başkanı Sergiy Gutsalyuk, kurbanların 1930'ların sonlarında Sovyet gizli polis birimi tarafından öldürülmüş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

    Ancak, herhangi bir kayıt tutulmadığı için kurbanların kimliğinin tespit edilmesinin mümkün olmayacağını aktardı.

  • 4

    ŞİMDİYE KADAR BULUNAN EN BÜYÜK TOPLU MEZARLARDAN BİRİ

    Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü'ne göre 1938 ve 1941 yılları arasında Odessa'da yaklaşık 8 bin 600 kişi Sovyet gizli polisi tarafından ölüme mahkum edildi. Kurum başlangıçta, bölgede idam edilen insan sayısını tahmin etmenin mümkün olmadığını, ancak yeni keşfin Ukrayna'da şimdiye kadar bulunan en büyük toplu mezarlardan biri gibi göründüğünü açıkladı.

  • 5

    CESET SAYISI ARTABİLİR

    Mezarlık alanında çalışan tarihçilerden biri olan Aleksander Babich, Facebook'ta yaptığı açıklamada  sitenin bazı bölümlerinde kazılar tamamlanmadığı için halihazırda bulunandan daha fazla ceset bulunmasının muhtemel olduğunu söyledi. Yakınlardaki bir askeri birliğe ait başka mezarların da olabileceğini sözlerine ekledi.

    Diğer taraftan Ukraynalı tarihçiler, 1930'larda Joseph Stalin'in şiddetli baskısı sırasında yüz binlerce insanın öldürüldüğünü belirterek, Odessa'da ve Ukrayna'nın başka yerlerinde başka toplu mezarların bulunduğunu açıkladı.

  • 6

    BYKİVNİA'DA 200 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN CESEDİ ÇIKARILMIŞTI

    En büyük toplu mezar alanlarından biri başkent Kiev'in dışındaki bir orman olan Bykivnia'da bulundu. Bazı uzmanlar, bölgeye 200 binden fazla siyasi mahkumun gömülmüş olabileceği söyledi. 

  • 7

    RUSYA İDDİALARI REDDEDİYOR

    Öte yandan, Batılı hükümetler 1932-1933 yılları arasındaki Stalin dönemindeki bir kıtlık milyonlarca Ukraynalının öldüğünü öne sürdü.  Ukrayna'da bazı tarihçiler, olayın Sovyet lideri tarafından yürütülen bir soykırım eylemi olduğuna inanıyor. Ancak, Rusya iddiaları reddediyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız