Kurban Bayramında 7 adımda sağlıklı beslenme rehberi

Dini bayramlar, bir araya gelmenin, dayanışmanın, paylaşmanın, ihtiyacı olana yardım etmenin simgesi. Yiyecek ve içecek ikramlarının da bolca yapıldığı bu bayramlarda dengeli beslenme kavramı daha bir ön plana çıkıyor. Çünkü bol ikramlı sofralardan çeşitli sağlık sorunlarıyla kalkmak da olası.

Haberler ntv.com.tr 09.09.2016 - 09:32

  • 1
    Özellikle kırmızı et tüketiminin arttığı kurban bayramlarında, yüksek tansiyon, kalp damar, mide-bağırsak ve şeker hastalarının daha dikkatli olmasında fayda var.
  • 2
    Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bayramlarda büyük ölçüde değişen beslenme düzeni ve besin çeşitliliğine karşı önlemler alınmazsa istenmeyen sağlık problemlerinin yaşanabileceğine dikkat çekiyor, “Kurban Bayramı’nda iştahımızın kurbanı olmamak için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor” diyor.

    Ufak tedbirlerle yaşanabilecek sindirim güçlükleri, yüksek tansiyon problemleri ve kalp çarpıntılarının önüne geçilebileceğini söyleyen Diyetisyen Demir, bayramı sağlıklı geçirmek için beslenmede dikkat edilecek püf noktalarını şöyle aktarıyor:
  • 3

    TANSİYON VE DİYABET HASTALARI DİKKAT

    Özellikle kilo problemi, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler, doymuş yağ ve kolesterolden zengin olması sebebiyle etin daha az yağlı veya yağsız kısımlarını (yağsız dana bonfile, kontrafile veya biftek gibi) tercih etmeli. Sakatat ve organ etlerinden uzak durulmalı.
  • 4

    YENİ KESİLEN ETLERİ DİNLENDİRİN

    Taze kesilmiş etler ile yapılan yemeklerde bulunan etler daha sert ve daha zor pişeceği gibi, sindirimi de bir o kadar zor olur. Bundan dolayı etlerin birkaç gün buzdolabında dinlendirilip tüketilmesinde yarar var. Pişirirken ise yoğunlukla görülen kızartma ve kavurma yöntemleri yerine ızgara, fırında veya haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Ayrıca tencerede pişirirken içine katılacak sebzeler ile yemeğin hem lif oranı hem de vitamin-mineral içeriği artar. Böylece daha az miktarda et tüketilerek doygunluk sağlanacak ve sindirim kolaylaşacaktır.

  • 5

    AİLE BÜYÜKLERİNİN ISRARLARINI KİBARCA REDDEDİN

    Beslenmemize ne kadar dikkat etmeye çalışsak da aile büyüklerinin yedirme ısrarları zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Bu ısrarları kibarca geri çevirmek gerekiyor. Bir öğünde tüketeceğimiz et miktarında 100 gramı geçmemeye gayret etmeliyiz. Etleri tüketirken yanında salata veya zeytinyağlı sebze yemeği bulundurmak yararlı olur. Beyaz undan yapılmışlar yerine tam buğday veya çavdar ekmeği tercih edilmeli. alı.
  • 6
    Ekmek tüketmek istemiyorsanız bunların yerine çorba, bulgur pilavı veya makarna gibi sindirimi daha kolay olan karbonhidrat grubu üyelerini de tercih edebilirsiniz. Özetleyecek olursak, tabağınızındörtte birinde et grubu, dörtte birinde karbonhidrat grubu ve kalan yarısında da sebze/salata grubu bulunmalı.
  • 7

    YEMEK SONRASI SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN

    Yemeklerden sonra sunulan şerbetli hamur tatlıları ise tehlike katsayısını daha da artırıyor. Hazmı zor olan etin üzerine yoğun şekerli olan bu tatlılar mide ve bağırsak problemlerine yol açabiliyor. Bunların yerine hazmı daha kolay olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek gerekiyor. Ayrıca gün içinde 1 porsiyondan daha fazla tatlı tüketilmemeli.
  • 8

    HAZMI KOLAYLAŞTIRAN İÇECEKLER TÜKETİN

    Yemeklerin yanında şekerli içecekler değil, hazmı daha kolay olan ayran, cacık veya su tercih edilmeli, çay ve kahve tüketimi de abartılmamalı. Fazla miktarda tüketilen bu içecekler hem daha çok mide problemlerine hem de gece uyku düzensizliğine sebep olur. Sağlığımız için hazmı kolaylaştıracak bitki çayları (ıhlamur, yasemin, rezene gibi) içebiliriz. Sıvı tüketimi çok önemli, gün içinde 8-12 bardak su tüketmeye de özen gösterilmeli.
  • 9

    KAHVALTI “ALTIN ÖĞÜNÜMÜZ” OLMALI

    Bayramlarda yapılacak en büyük yanlışlardan biri “Nasıl olsa öğleden sonra çok fazla yemek yiyeceğim” diyerek kahvaltı öğününü atlamak oluyor. Kahvaltının, her zaman olduğu gibi, bu günlerde de altın öğünümüz olması gerekiyor. “Güne büyük bir bardak su ile başlayıp kahvaltıda az yağlı 1-2 dilim peynir, 5-6 adet zeytin, 1-2 dilim ekmek ve bol söğüş sebze-yeşillik tüketebilirsiniz. Daha hafif bir alternatif içinse 4-5 kaşık yulaf ezmesi/müsli, 2 adet bütün ceviz, 1 bardak yağsız süt/yoğurt ve 1 porsiyon meyve olabilir.
  • 10

    EN AZ 30 DAKİKA YÜRÜYÜN

    Hazımsızlık problemi için yemeklerden 30 dakika-1 saat sonra hafif-orta tempolu yürüyüş yapmak gerekiyor. Kısa mesafeler için araba yerine yürüyüşü tercih edebilirsiniz. Arabanızı biraz uzağa park ederek gideceğiniz yere daha fazla yürüyebilirsiniz. Apartmanlarda asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz. Unutmayın; biraz ekstra hareket, hiç hareket etmemekten daha kârlıdır.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız