Damarlar ''ışın''la bulunacak

Iğdır 70. Yıl Cumhuriyet Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri, hastaların acı çekmeden daha kolay damarlarının bulunmasını sağlayacak ışınlı enjektör geliştirdi.

Haberler Anadolu Ajansı 29.03.2013 - 12:46

TÜBİTAK'ın düzenlediği ''Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması''na Iğdır'dan katılan öğrenciler Ali Atalar ile Esma Kılıç, ''Acı Çekerken Gülen Hastalar'' adlı projeleriyle kan almada kullanılan enjektörü ışınla kullanabilecek bir sistem yaptı.

Damarı bulunmadığı için birden fazla iğne batırılan hastanın canının yanmasını önleyecek projenin özellikle kemoterapi gören onkoloji hastaları ve yanık vakalarında kullanılması amaçlanıyor.

Öğrencilerden Esma Kılıç, ''Proje enjektör üzerine kurulu bir mekanizmadır. Enjektörün üzerindeki ışın sayesinde kola doğru açıyla yaklaştığımız zaman damarlar belirginleşecek ve damarı daha kolay bulmuş olacağız. Enjektörün arka kısmında yerleştirdiğimiz vakum sistemi sayesinde de kanı kendiliğinden alacağız. Biz bu sistem sayesinde hastanın damarına birden fazla iğne batırmanın, canını fazla yakmanın önüne geçtik" dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız