Türkiye: Afrika’ın sorunlarını Afrikalı çözer

Türkiye son yıllarda Afrika kıtasında yükselen ve ilişkilerini geliştiren ülkelerden. Bu durum birçok ülkeyi de rahatsız ediyor.

Son yıllarda gelişen ticare ilişkilere ek olarak Türk savunma sanayiinin, İHA, SİHA ve helikopter satışlarıyla kıtada öne çıkmaya biliniyor.

Türkiye’nin bütün Kuzey , Sahel ve Tanzanya’ya kadar uzanan Doğu bölgesindeki tarihi ve kültürel ilişkileri, son çeyrek yüzyılda gerçekleştirilen Afrika açılımıyla yeni bir boyut kazandı.

Türkiye’nin bu kıtadaki avantajı başka ülkeler gibi sabıkalı sicili olmaması.

Türkiye ayrıca, binlerce Afrikalı öğrenciye ev sahipliği yaptı ve yapıyor. Türkiye’nin eğitim, kültür ve kalkınma alanında afrika'da faaliyet gösteren kurumlarının çalışmaları ise başlı başına bir değerlendirme konusu.

TÜRKİYE, AFRİKA'DA GÜVEN DUYGUSU OLUŞTURDU

Afrika kıtasında geçmişte yaşanlar nedeniyle yabancılara karşı güven sorunu var. Türkiye ise "Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler" ilkesi ile hareket ediyor. Türkiye'nin insani yaklaşımı bu ülkelerde güven duygusu oluşturdu.

Ankara kıtada güvenilir bir aktöre dönüştü. Ekonomik ve güvenlik alanında işbirliklerini önemli boyutlara taşıdı. Türkiye, tarihsel bağları olan Afrika ülkeleriyle siyasi, insani, ekonomik ve kültür temelli bir dış politika yürütüyor. (Devam edecek)

Afrika’ya ilgi her geçen gün artıyor

Soğuk savaş sonrası Afrika

Afrika’daki darbeler Rusya’ya yaradı

Afrika’daki 54 ülkenin 21’nin resmi dili Fransızca

Çin, Afrika için bir fırsat mı, tehdit mi?

YAZARA AİT DİĞER MAKALELER